manuals:megla

Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

Both sides previous revision Prejšnja revizija
Naslednja revizija
Prejšnja revizija
Naslednja revizijaBoth sides next revision
manuals:megla [01. 05. 2020 15:51] Jurijmanuals:megla [11. 02. 2022 14:57] Jurij
Vrstica 45: Vrstica 45:
   * Znanstvena: znanstvena redakcija   * Znanstvena: znanstvena redakcija
  
-Poleg dega je na voljo "Zunanja povezava"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle.+Poleg dega je na voljo "Povezava za souporabo"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle, dostop preko linka pa ne omogoča urejanja.
  
 **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**. **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**.
  
  
-==== Urejanje besedil ====+### Urejanje besedil
  
-Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Onlyoffice in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.+Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Collabora Online in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.
  
   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].
-  * Onlyoffice: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.  +  * Collabora Online: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.
  
 +#### Številčenje strani
 +
 +Številčenje strani vklopimo podobno kot pri LibreOffice urejevalnikih:
 +
 +1. V zgornji vrstici urejevalnika kliknemo "Vstavi"
 +2. V pasici zgoraj kliknemo gumb "Noga"
 +3. Kliknemo gumb "Polje" takoj levo od "Noga"
 +4. V prvem stolpcu izberemo "Stran" in potrdimo z "Vstavi"
 +
 +{{:manuals:screenshot-2022-02-11-14_53_03.png?800|}}
 +
 +#### Kopiranje teksta iz collabora online
 +
 +Kaže, da ima nov urejevalnik neke varnostne mehanizme pri kopiranju teksta:
 +
 +1. Najprej izbereš besedilo za kopirat ("vse" lahko s ctrl+A), nato klikneš z desnim gumbom na miški in izbereš "kopiraj"
 +2. Kopiranje je potrebno dvakrat potrditi; s klikom na "Začni prenos s strežnika" in nato "Potrjujem kopiranje na odložišče"
 +3. Zatem lahko prilepiš tekst kamorkoli (Ctrl+V ali desni klik + prilepi)
  
 ===== Naslovna vrstica ===== ===== Naslovna vrstica =====
Vrstica 110: Vrstica 128:
 ===== Dostop s telefonom ===== ===== Dostop s telefonom =====
  
-Na telefon namestiš nextcloud aplikacijo;+Tudi s telefonom lahko do megle dostopamo z brskalnikom (chrome, firefox, ...). 
 + 
 +Sicer pa je dostop mogoč tudi z nextcloud aplikacijo:
   * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]   * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]
   * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]   * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]
  • manuals/megla.txt
  • Zadnja sprememba: 18. 08. 2022 17:30
  • uporabnika Jurij