manuals:megla

Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

Both sides previous revision Prejšnja revizija
Naslednja revizija
Prejšnja revizija
manuals:megla [25. 03. 2020 20:28]
Jurij [Datoteke]
manuals:megla [22. 05. 2022 18:19] (Trenutna)
Jurij [Souporaba vsebin]
Vrstica 1: Vrstica 1:
 ====== RŠ Megla ====== ====== RŠ Megla ======
  
-[[https://megla.radiostudent.si|RŠ Megla]] je platforma za sodelovanje preko interneta, ki jo gostujemo jo na lastni strežniški infrastrukturi (prostoprogramski [[https://nextcloud.com/|nextcloud]]. V jedru omogoča souporabo podatkov med radijskimi sodelavci, temeljno funkcionalnost pa razširjajo aplikacije znotraj nje.+[[https://megla.radiostudent.si|RŠ Megla]] je platforma za sodelovanje preko interneta, ki jo gostujemo jo na lastni strežniški infrastrukturi (prostoprogramski [[https://nextcloud.com/|nextcloud]]). V jedru omogoča souporabo podatkov med radijskimi sodelavci, temeljno funkcionalnost pa razširjajo aplikacije znotraj nje.
  
  
Vrstica 10: Vrstica 10:
 **Novi uporabniki pozor: Nekatere vsebine novi računom niso takoj vidne; potrebno je na plošči na levi strani navigirat na ''Souporaba > Mesta souporabe na čakanju'' in tam souporabo potrditi.** **Novi uporabniki pozor: Nekatere vsebine novi računom niso takoj vidne; potrebno je na plošči na levi strani navigirat na ''Souporaba > Mesta souporabe na čakanju'' in tam souporabo potrditi.**
  
-V posameznem direktoriju lahko kaj napišemo; v okvirček nad seznamom datotek/direktorijev, ki jih vsebuje. Zapis je mogoče tudi oblikovati; navodila so v razdelku "Urejanje dokumentov" (urejevalnik Text).+ 
 +{{manuals:megla_souporaba.mp4}} 
 + 
 + 
 +V posameznem direktoriju lahko kaj napišemo; v okvirček nad seznamom datotek/direktorijev, ki jih vsebuje. Zapis je mogoče tudi oblikovati; navodila so v razdelku "Urejanje besedil" (urejevalnik Text). 
 ==== Souporaba vsebin ==== ==== Souporaba vsebin ====
  
Vrstica 19: Vrstica 24:
 Po kliku se na desni strani odpre plošča, v kateri lahko iščemo po imenu sodelavce oz. skupine, s katerimi bi vsebino delili. Po deljenju s klikom na tropičje lahko natančneje specificiramo, kako bi delili (lahko ureja? lahko deli dalje? ...). Po kliku se na desni strani odpre plošča, v kateri lahko iščemo po imenu sodelavce oz. skupine, s katerimi bi vsebino delili. Po deljenju s klikom na tropičje lahko natančneje specificiramo, kako bi delili (lahko ureja? lahko deli dalje? ...).
  
-Skupine sodelavcev, s katerimi lahko delimo, so+Skupine sodelavcev, s katerimi lahko delimo vsebine: 
-  * Temp: vsi sodelavci+ 
 +  * **Temp: vsi sodelavci**
   * Admini: IT Administratorji   * Admini: IT Administratorji
   * APR   * APR
Vrstica 30: Vrstica 36:
   * Lektorji   * Lektorji
   * Projekti: projektna pisarna   * Projekti: projektna pisarna
 +  * RTVS: RTVŠ
 +  * Sindikat: SRŠ
   * SSRS: strokovni svet RŠ   * SSRS: strokovni svet RŠ
   * SZN: služba za napovedovanje; špikerji   * SZN: služba za napovedovanje; špikerji
Vrstica 37: Vrstica 45:
   * Znanstvena: znanstvena redakcija   * Znanstvena: znanstvena redakcija
  
-Poleg dega je na voljo "Zunanja povezava"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle.+Poleg dega je na voljo "Povezava za souporabo"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno tudi ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle, dostop preko linka pa lahko ob primernem specificiranju (tropičje...) omogoča tudi urejanje.
  
 **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**. **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**.
  
  
-==== Urejanje besedil ====+### Urejanje besedil
  
-Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Onlyoffice in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.+Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Collabora Online in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.
  
   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].
-  * Onlyoffice: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.  +  * Collabora Online: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.
  
 +#### Številčenje strani
 +
 +Številčenje strani vklopimo podobno kot pri LibreOffice urejevalnikih:
 +
 +1. V zgornji vrstici urejevalnika kliknemo "Vstavi"
 +2. V pasici zgoraj kliknemo gumb "Noga"
 +3. Kliknemo gumb "Polje" takoj levo od "Noga"
 +4. V prvem stolpcu izberemo "Stran" in potrdimo z "Vstavi"
 +
 +{{:manuals:screenshot-2022-02-11-14_53_03.png?800|}}
 +
 +#### Kopiranje teksta iz collabora online
 +
 +Kaže, da ima nov urejevalnik neke varnostne mehanizme pri kopiranju teksta:
 +
 +1. Najprej izbereš besedilo za kopirat ("vse" lahko s ctrl+A), nato klikneš z desnim gumbom na miški in izbereš "kopiraj"
 +2. Kopiranje je potrebno dvakrat potrditi; s klikom na "Začni prenos s strežnika" in nato "Potrjujem kopiranje na odložišče"
 +3. Zatem lahko prilepiš tekst kamorkoli (Ctrl+V ali desni klik + prilepi)
  
 ===== Naslovna vrstica ===== ===== Naslovna vrstica =====
Vrstica 102: Vrstica 128:
 ===== Dostop s telefonom ===== ===== Dostop s telefonom =====
  
-Na telefon namestiš nextcloud aplikacijo;+Tudi s telefonom lahko do megle dostopamo z brskalnikom (chrome, firefox, ...). 
 + 
 +Sicer pa je dostop mogoč tudi z nextcloud aplikacijo:
   * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]   * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]
   * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]   * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]
Vrstica 113: Vrstica 141:
 ==== Sinhronizacija koledarjev in kontaktov ==== ==== Sinhronizacija koledarjev in kontaktov ====
  
-Koledarje in kontakte imamo lahko direktno sinhronizirane s pomočjo aplikacije ''davx5''. Na Google Play trgovini je plačljiva, zastonj pa jo najdemo na [[https://f-droid.org/en/packages/at.bitfire.davdroid/|F-Droid katakologu prostoprogramskih aplikacij]].+Koledarje in kontakte imamo lahko direktno sinhronizirane s pomočjo aplikacije ''davx5''. Na Google Play trgovini je plačljiva, zastonj pa jo najdemo na [[https://f-droid.org/en/packages/at.bitfire.davdroid/|F-Droid katalogu prostoprogramskih aplikacij]].
  
  
  • manuals/megla.1585164502.txt.gz
  • Zadnja sprememba: 25. 03. 2020 20:28
  • uporabnika Jurij