manuals:chat

RŠ Chat (Matrix)

Matrix je federiran chat protokol. Na radiju imamo svojo instanco na naslovu matrix.radiostudent.si. Za dostop do klepeta je najprej potreben odjemalec. Najenostavnejši za uporabo je Element, ki podpira tudi en2en enkripcijo. Seznam drugih odjemalecev.

Za hiter dostop radijska IT ekipa podpira tudi spletni odjemalec, ki je dostopen na chat.radiostudent.si.

Ob zagonu aplikacije po kliku na I already have an account (mobilno) oz. Sign in (desktop) v sledečem oknu najprej spremenimo naslov strežnika (Other / Homeserver => Edit), na:

matrix.radiostudent.si

Šele ko je izbran pravilni strežnik (napisan na sliki) se lahko vpišemo z radijskim uporabniškim imenom in geslom (<imep>, <varno geslo>).

Vmesnik je zelo intuitiven za uporabo. Klepetamo lahko s posamezniki ali v sobah. Seznam uporabnikov in sob, katerih člani ste, je zlistan na levi strani. S klikom na gumb Explore lahko raziščete seznam radijskih sob in v nekatere tudi vstopite.

S klikom na svoje ime levo zgoraj lahko urejate svoj profil in nastavitve odjemalca. Priljubljena možnost je temna tema, ki je dostopna v teh nastavitvah. Za več možnosti obiščite dokumentacijo odjemalca, ki ga uporabljate.

Vsakdo lahko ustvari kriptirano sobo. Enkripcijo se sobi doda v Privacy&Security razdelku nastavitev sobe. Ko je enkripcija enkrat vključena, se je ne da več izključit. To tudi pomeni, da strežnik ne more brati vsebine sporočil.

Če se boste na kriptirano sobo povezali z drugim odjemalcem (recimo na drugem računalniku), boste morali tega najprej verificirati. To lahko storite samo tako, da imate hkrati odprta oba odjemalca.

Za mobilne naprave je priporočljiva različica Element:

Kadar uporabljaš več odjemalcev (računalnik, telefon, kak drug računalnik ali brskalnik…), lahko pride do težav bi prikazovanju kriptiranih sporočil.

Problem naslovi nastavitev Secure backup, ki jo najdeš pod Settings > Security and privacy, pod razdelkom Encryption. Postopek je potrebno izvest na vseh odjemalcih, ki jih uporabljaš.

Avtor(ji)

To stran so spreminjali:

Jan (janv) Jurij (jurijp) Lio (lion) Lucija (lucijar)
  • manuals/chat.txt
  • Zadnja sprememba: 14. 09. 2023 15:51
  • uporabnika Jurij