manuals:megla

Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

Both sides previous revision Prejšnja revizija
Naslednja revizija
Prejšnja revizija
Naslednja revizijaBoth sides next revision
manuals:megla [24. 04. 2020 13:54] Jurijmanuals:megla [11. 02. 2022 14:55] – [Urejanje besedil] Jurij
Vrstica 9: Vrstica 9:
  
 **Novi uporabniki pozor: Nekatere vsebine novi računom niso takoj vidne; potrebno je na plošči na levi strani navigirat na ''Souporaba > Mesta souporabe na čakanju'' in tam souporabo potrditi.** **Novi uporabniki pozor: Nekatere vsebine novi računom niso takoj vidne; potrebno je na plošči na levi strani navigirat na ''Souporaba > Mesta souporabe na čakanju'' in tam souporabo potrditi.**
 +
 +
 +{{manuals:megla_souporaba.mp4}}
 +
  
 V posameznem direktoriju lahko kaj napišemo; v okvirček nad seznamom datotek/direktorijev, ki jih vsebuje. Zapis je mogoče tudi oblikovati; navodila so v razdelku "Urejanje besedil" (urejevalnik Text). V posameznem direktoriju lahko kaj napišemo; v okvirček nad seznamom datotek/direktorijev, ki jih vsebuje. Zapis je mogoče tudi oblikovati; navodila so v razdelku "Urejanje besedil" (urejevalnik Text).
 +
 ==== Souporaba vsebin ==== ==== Souporaba vsebin ====
  
Vrstica 40: Vrstica 45:
   * Znanstvena: znanstvena redakcija   * Znanstvena: znanstvena redakcija
  
-Poleg dega je na voljo "Zunanja povezava"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle.+Poleg dega je na voljo "Povezava za souporabo"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle, dostop preko linka pa ne omogoča urejanja.
  
 **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**. **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**.
  
  
-==== Urejanje besedil ====+### Urejanje besedil
  
-Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Onlyoffice in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.+Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Collabora Online in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.
  
   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].
-  * Onlyoffice: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.  +  * Collabora Online: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.
  
 +#### Številčenje strani
 +
 +Številčenje strani vklopimo podobno kot pri LibreOffice urejevalnikih:
 +1. V zgornji vrstici urejevalnika kliknemo "Vstavi"
 +2. V pasici zgoraj kliknemo gumb "Noga"
 +{{:manuals:screenshot-2022-02-11-14_53_03.png?400|}}
 +3. Kliknemo gumb "Polje" takoj levo od "Noga"
 +4. V prvem stolpcu izberemo "Stran" in potrdimo z "Vstavi"
 +
 +#### Kopiranje teksta iz collabora online
 +
 +Kaže, da ima nov urejevalnik neke varnostne mehanizme pri kopiranju teksta:
 +
 +1. Najprej izbereš besedilo za kopirat ("vse" lahko s ctrl+A), nato klikneš z desnim gumbom na miški in izbereš "kopiraj"
 +2. Kopiranje je potrebno dvakrat potrditi; s klikom na "Začni prenos s strežnika" in nato "Potrjujem kopiranje na odložišče"
 +3. Zatem lahko prilepiš tekst kamorkoli (Ctrl+V ali desni klik + prilepi)
  
 ===== Naslovna vrstica ===== ===== Naslovna vrstica =====
Vrstica 105: Vrstica 126:
 ===== Dostop s telefonom ===== ===== Dostop s telefonom =====
  
-Na telefon namestiš nextcloud aplikacijo;+Tudi s telefonom lahko do megle dostopamo z brskalnikom (chrome, firefox, ...). 
 + 
 +Sicer pa je dostop mogoč tudi z nextcloud aplikacijo:
   * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]   * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]
   * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]   * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]
Vrstica 122: Vrstica 145:
  
 V aplikaciji davx5 kliknemo + za dodajanje novega uporabniškega računa. Izberemo opcijo "Login with URL and user name". Nato vnesemo v base URL naslov iz prejšnjega odstavka; ''https://megla.radiostudent.si/remote.php''. V druga dva okvirčka vpišemo uporabniško ime (vzorec ''imep'') ter svoje geslo. Contact group method pustimo takšen kot je. V aplikaciji davx5 kliknemo + za dodajanje novega uporabniškega računa. Izberemo opcijo "Login with URL and user name". Nato vnesemo v base URL naslov iz prejšnjega odstavka; ''https://megla.radiostudent.si/remote.php''. V druga dva okvirčka vpišemo uporabniško ime (vzorec ''imep'') ter svoje geslo. Contact group method pustimo takšen kot je.
 +
 +## Težave
 +
 +### Problemi z urejevalniki Onlyoffice (dokumenti/razpredelnice)
 +
 +Možni simptomi so problemi z nalaganjem dokumenta (nalaga v nedogled) ali pa skvarjene pisave (kvadratki namesto črk).
 +
 +Do tega lahko pride pri posodobitvi pisav na strežniku. Rešitev je relativno enostavna; počistiti je potrebno predpomnilnik brskalnika. Koraki so odvisni od brskalnika, tukaj so navodila za popularnejša brskalnika:
 +  * [[https://support.mozilla.org/en-US/kb/how-clear-firefox-cache|Firefox]]
 +  * [[https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en|Chrome]]
 +
 +Pri ostalih je postopek podoben, če ti ne uspe, pa lahko pišeš na podporo.
  • manuals/megla.txt
  • Zadnja sprememba: 18. 08. 2022 17:30
  • uporabnika Jurij