manuals:megla

Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

Both sides previous revision Prejšnja revizija
Naslednja revizija
Prejšnja revizija
manuals:megla [25. 03. 2020 20:03]
Jurij
manuals:megla [22. 05. 2022 18:19] (Trenutna)
Jurij [Souporaba vsebin]
Vrstica 1: Vrstica 1:
 ====== RŠ Megla ====== ====== RŠ Megla ======
  
-[[https://megla.radiostudent.si|RŠ Megla]] je platforma za sodelovanje preko interneta, ki jo gostujemo jo na lastni strežniški infrastrukturi (prostoprogramski [[https://nextcloud.com/|nextcloud]]. V jedru omogoča souporabo podatkov med radijskimi sodelavci, temeljno funkcionalnost pa razširjajo aplikacije znotraj nje.+[[https://megla.radiostudent.si|RŠ Megla]] je platforma za sodelovanje preko interneta, ki jo gostujemo jo na lastni strežniški infrastrukturi (prostoprogramski [[https://nextcloud.com/|nextcloud]]). V jedru omogoča souporabo podatkov med radijskimi sodelavci, temeljno funkcionalnost pa razširjajo aplikacije znotraj nje. 
  
 ===== Datoteke ===== ===== Datoteke =====
Vrstica 8: Vrstica 9:
  
 **Novi uporabniki pozor: Nekatere vsebine novi računom niso takoj vidne; potrebno je na plošči na levi strani navigirat na ''Souporaba > Mesta souporabe na čakanju'' in tam souporabo potrditi.** **Novi uporabniki pozor: Nekatere vsebine novi računom niso takoj vidne; potrebno je na plošči na levi strani navigirat na ''Souporaba > Mesta souporabe na čakanju'' in tam souporabo potrditi.**
 +
 +
 +{{manuals:megla_souporaba.mp4}}
 +
 +
 +V posameznem direktoriju lahko kaj napišemo; v okvirček nad seznamom datotek/direktorijev, ki jih vsebuje. Zapis je mogoče tudi oblikovati; navodila so v razdelku "Urejanje besedil" (urejevalnik Text).
  
 ==== Souporaba vsebin ==== ==== Souporaba vsebin ====
Vrstica 17: Vrstica 24:
 Po kliku se na desni strani odpre plošča, v kateri lahko iščemo po imenu sodelavce oz. skupine, s katerimi bi vsebino delili. Po deljenju s klikom na tropičje lahko natančneje specificiramo, kako bi delili (lahko ureja? lahko deli dalje? ...). Po kliku se na desni strani odpre plošča, v kateri lahko iščemo po imenu sodelavce oz. skupine, s katerimi bi vsebino delili. Po deljenju s klikom na tropičje lahko natančneje specificiramo, kako bi delili (lahko ureja? lahko deli dalje? ...).
  
-Skupine sodelavcev, s katerimi lahko delimo, so+Skupine sodelavcev, s katerimi lahko delimo vsebine: 
-  * Temp: vsi sodelavci+ 
 +  * **Temp: vsi sodelavci**
   * Admini: IT Administratorji   * Admini: IT Administratorji
   * APR   * APR
Vrstica 28: Vrstica 36:
   * Lektorji   * Lektorji
   * Projekti: projektna pisarna   * Projekti: projektna pisarna
 +  * RTVS: RTVŠ
 +  * Sindikat: SRŠ
   * SSRS: strokovni svet RŠ   * SSRS: strokovni svet RŠ
   * SZN: služba za napovedovanje; špikerji   * SZN: služba za napovedovanje; špikerji
Vrstica 35: Vrstica 45:
   * Znanstvena: znanstvena redakcija   * Znanstvena: znanstvena redakcija
  
-Poleg dega je na voljo "Zunanja povezava"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle.+Poleg dega je na voljo "Povezava za souporabo"; s tem ustvarimo link, ki naredi vsebino dostopno tudi ljudem, ki nimajo RŠ računov za dostop do megle, dostop preko linka pa lahko ob primernem specificiranju (tropičje...) omogoča tudi urejanje.
  
 **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**. **POZOR**: Če želimo sodelavki deliti direkten link do folderja ali fajla, je potrebno kliknit gumb poleg **Notranja povezava**. Direkten link iz naslovne vrstice **ne deluje**.
  
-==== Urejanje besedil ==== 
  
-Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Onlyoffice in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.+### Urejanje besedil 
 + 
 +Vgrajena sta dva urejevalnika besedil; Collabora Online in Text. Oba omogočata **sprotno urejanje dokumentov**.
  
   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].   * Text: ta preprost in zelo uporaben urejevalnik se odpre, če odpiramo (ali ustvarimo) datoteko s končnico ''.md''. Z znakom # označimo naslov (## manjši naslov, ### še manjši ...), sicer pa so krajša navodilca [[https://www.markdownguide.org/cheat-sheet/|tukaj]].
-  * Onlyoffice: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem.  +  * Collabora Online: ta urejevalnik, podoben Libreoffice ali Word pa odpira in ureja .odt ter .docx datoteke. Uporaba je podobna omenjenim programom. Komur je google docs domač, bo se znašel v njem. 
 + 
 +#### Številčenje strani 
 + 
 +Številčenje strani vklopimo podobno kot pri LibreOffice urejevalnikih: 
 + 
 +1. V zgornji vrstici urejevalnika kliknemo "Vstavi" 
 +2. V pasici zgoraj kliknemo gumb "Noga" 
 +3. Kliknemo gumb "Polje" takoj levo od "Noga" 
 +4. V prvem stolpcu izberemo "Stran" in potrdimo z "Vstavi" 
 + 
 +{{:manuals:screenshot-2022-02-11-14_53_03.png?800|}} 
 + 
 +#### Kopiranje teksta iz collabora online 
 + 
 +Kaže, da ima nov urejevalnik neke varnostne mehanizme pri kopiranju teksta: 
 + 
 +1. Najprej izbereš besedilo za kopirat ("vse" lahko s ctrl+A), nato klikneš z desnim gumbom na miški in izbereš "kopiraj" 
 +2. Kopiranje je potrebno dvakrat potrditi; s klikom na "Začni prenos s strežnika" in nato "Potrjujem kopiranje na odložišče" 
 +3. Zatem lahko prilepiš tekst kamorkoli (Ctrl+V ali desni klik + prilepi) 
 + 
 +===== Naslovna vrstica ===== 
 + 
 +Vsebuje seznam aplikacij in nekaj drugih gumbov: 
 + 
 + 
 +==== Iskanje ==== 
 + 
 +V naslovni vrstici se skriva iskalnik (ikona lupice, povečevalnega stekla), ki je uporabna na praktično vseh pregledih (lahko iščemo recimo v posameznem direktoriju). 
 + 
 + 
 +==== Nastavitve (skrajno desno) ==== 
 + 
 +Razišči sam(a). Če kaj uporabnega najdeš, pa kar dopiši sem :) 
 + 
 + 
 +==== Stiki ==== 
 + 
 +Seznam sodelavcev s pripadajočimi emaili. Lahko tudi iščemo. 
 + 
 + 
 +==== Obvestila ==== 
 + 
 +Ikonica zvončka; tukaj vidimo če kakšna stvar, s katero se je kaj zgodilo, zahteva našo pozornost.
  
  
Vrstica 50: Vrstica 104:
  
 Temeljne funkcionalnosti megle so razširljive z aplikacijami. Temeljne funkcionalnosti megle so razširljive z aplikacijami.
 +
  
 ==== Fotografije ==== ==== Fotografije ====
  
 Prijetnejše brskanje po vseh fotografijah, do katerih lahko dostopamo. Prijetnejše brskanje po vseh fotografijah, do katerih lahko dostopamo.
 +
  
 ==== Dejavnosti ==== ==== Dejavnosti ====
  
 Kdo kaj počne s stvarmi, do katerih imamo dostop? Kdo kaj počne s stvarmi, do katerih imamo dostop?
 +
  
 ==== Talk ==== ==== Talk ====
  
 Za klepet s sodelavci znotraj megle; glavna online komunikacijska platforma je sicer [[manuals:matrix_chat|matrix chat]]. Ta aplikacija omogoča tudi komunikacijo na posameznem fajlu. Za klepet s sodelavci znotraj megle; glavna online komunikacijska platforma je sicer [[manuals:matrix_chat|matrix chat]]. Ta aplikacija omogoča tudi komunikacijo na posameznem fajlu.
 +
  
 ==== Koledar ==== ==== Koledar ====
Vrstica 67: Vrstica 125:
 Koledarji; uporablja se podobno kot recimo google koledar. Omogoča ponovitve, barve dogodkov. Zelo uporabna je možnost souporabe koledarjev s sodelavci. Koledarji; uporablja se podobno kot recimo google koledar. Omogoča ponovitve, barve dogodkov. Zelo uporabna je možnost souporabe koledarjev s sodelavci.
  
 +
 +===== Dostop s telefonom =====
 +
 +Tudi s telefonom lahko do megle dostopamo z brskalnikom (chrome, firefox, ...).
 +
 +Sicer pa je dostop mogoč tudi z nextcloud aplikacijo:
 +  * [[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nextcloud.client&hl=sl - za android|Android]]
 +  * [[https://apps.apple.com/us/app/nextcloud/id1125420102|iOS]]
 +
 +Ko aplikacijo odpreš, se pojavi vodič za povezavo na strežnik. Po kliku na “Login” vpišeš naslov RŠ megle: ''https://megla.radiostudent.si''. Vpis potrdiš s klikom na “Log in”, nakar je potrebno vpisat uporabniško ime (<imep>) ter dodeljeno geslo. Nato pa “Odobri dostop”. Tako je mogoč dostop do Megla fajlov preko telefona.
 +
 +Obstajajo tudi druge aplikacije za integriranje dodatnih funkcionalnost, najdeš jih, če iščeš "nextcloud".
 +
 +
 +==== Sinhronizacija koledarjev in kontaktov ====
 +
 +Koledarje in kontakte imamo lahko direktno sinhronizirane s pomočjo aplikacije ''davx5''. Na Google Play trgovini je plačljiva, zastonj pa jo najdemo na [[https://f-droid.org/en/packages/at.bitfire.davdroid/|F-Droid katalogu prostoprogramskih aplikacij]].
 +
 +
 +=== Postopek za povezavo ===
 +
 +V aplikaciji davx5 kliknemo + za dodajanje novega uporabniškega računa. Izberemo opcijo "Login with URL and user name". Nato vnesemo v base URL naslov iz prejšnjega odstavka; ''https://megla.radiostudent.si/remote.php''. V druga dva okvirčka vpišemo uporabniško ime (vzorec ''imep'') ter svoje geslo. Contact group method pustimo takšen kot je.
  • manuals/megla.1585162987.txt.gz
  • Zadnja sprememba: 25. 03. 2020 20:03
  • uporabnika Jurij