manuals:rippanje

Digitaliziranje analognih fonogramov

Na računalniku odprete dve (!) emanciji programa Redox Fonoteka, ki ga najdete na namizju. Ker prvo okono nekaj sekund po zagonu javi napako, morate iskalni niz vpisati v drugo. Tam izberete »komad« ali »izvajalec« itn. ter iščete po besednem nizu. 1)

Ko odkrijete številko fonograma, ga poišite na policah onotečne zakladnice. Za orientacijo si pomagajte s spodnjim zemljevidom. Fonogrami so zloženi po vrsti od najstarejših do najnovejših ozrioma od najnišje k višjim številkam.
Bodite previdni pri tem, da ne spregledate pravilne označbe na začetku signautre. (CDK 000023 ≠ CDKO 000023 ≠ CD 000023 ≠ LPK 000023 ≠ TR 000023 itn.).

LEAD Technologies Inc. V1.01

Želeni CD nato položite v CD-enoto računalnika v fonoteki ali opremljevalnici. S fonogramom rokujte previdno: s palcem ga primite na zunanjem robu in kazalcem v sredinski luknji ter ga tako vzamite iz škatle.

Na računalnik v fonoteki se prijavite z uporabnikom Radio Študent, na tistega v opremljevalnici pa z uporabnikom Opremljevalnica.

Ko je CD enkrat varno vstavljen v CD enoto računalnika, odprete program fre:ac. Če vam program sam ne zazna CD-ja in umesti komade v osrednji del programa, potem pritisnete gumb »Add audio CD contents to the joblist« (glej slika 3).

Ko so komadi v joblistu, so avtomatsko vsi označeni za ripanje. Ker najbrž potrebujete samo enega, prvič vse odznačite (glej slika 4) in nato označite samo tistega, ki ga želite imeti.

Izberete način ripanja (MP3 LAME je nastavljen na 320 kbit/s, kar je primerna kvaliteta za eter RŠ).

Ko program opravi svoje, najdete zvočno datoteko v mapi »freac RIPS« na namizju. Ko enkrat svojo datoteko prekopirate na varno lokacijo, jo zavoljo računalniške snažnosti izbrišete s tipko DEL.

Na Mac priporočamo programski rešitvi Max ali XLD.2)

Avtor(ji)

To stran so spreminjali:

jurijp Jaka (jakal) Luka (lukac)

1)
Navodila je sestavil vodja fonoteke Andrej Tomažin.
2)
Priporočila je dodala Služba za informatiko Radia Študent. Do konca priprave pisnih navodil naj se uporabniki za pomoč obrnejo na vodjo Tonsko-tehnične službe ali dežurnega informatika.
  • manuals/rippanje.txt
  • Zadnja sprememba: 13. 07. 2023 13:46
  • uporabnika Jurij